Pravila

Pokrenimo poduzetništvo stvaranjem povoljnijeg okruženja za pokretanje i razvoj poslovanja.

20. – 21.11.2020. - FINALE

Pravila BizHack Hackathona

Uvjeti natjecanja uključuju pravila i upute sudionicima, ali i trećim stranama koje definiraju bitne činjenice vezane uz sudjelovanje i natjecanje na hackathonu.

OPĆA PRAVILA

Naziv događaja: BizHack virtualni-poduzetnički Hackathon (u nastavku: Hackathon)

Cilj ovih općih pravila je definirati uvjete i odredbe koji reguliraju vaše sudjelovanje u Hackathonu. Vaše slaganje s pravilima Hackathona uvjet je sudjelovanja na Hackathonu. Sudjelovanje u Hackathonu je dobrovoljno i besplatno te sudjelovanjem u ovom Hackathonu, u potpunosti i bezuvjetno pristajete na poštivanje ovih Općih pravila. Organizator Hackathona je Hrvatska gospodarska komora.

Organizator zadržava pravo:
• u bilo kojem trenutku promijeniti ova Pravila i odredbe bez prethodne najave; i / ili
• otkazati, izmijeniti ili obustaviti Hackathon po vlastitom nahođenju.

Mentori i postupak mentoriranja
Tijekom hackathona sudionicima će u definirano vrijeme bit dostupni mentori. Mentori su podijeljeni u skupine prema području stručnosti.  Mentori će biti dostupni online u točno određeno vrijeme i sudionici će s njima moći komunicirati
putem Zooma i Slacka.

Odvijanje Hackathona

Kvalifikacije Hackathona će se održati u terminu od 6. do 8. studenoga 2020. (petak-nedjelja). Započinjemo u petak, 6. studenoga u 19.00 sa svečanom ceremonijom otvaranja, a Hackathon završavamo u nedjelju, 8. studenoga u 19.00 sa završnim događajem.

Finale Hachathona će se održati od 20. do 21. studenoga 2020. (petak-subota). Započinjemo u petak, 20. studenoga u 19.00 s otvaranjem finala, a Hackathon završavamo u subotu, 21. studenoga u 19.00 sa svečanim proglašenjem pobjednika.

Hackathon se odvija isključivo online. Pružamo odgovarajuće alate kako biste zajedno mogli razvijati rješenja na mreži. Eventornado koristimo kao platformu za registraciju, formiranje timova i predaju završnih rezultata, Slack koristimo kao komunikacijsku platformu za timove, videokonferencije održavamo putem Zooma, kao i Q&A sesije i dnevni check-in. Detaljne tehničke upute i pristup pojedinim alatima bit će vam poslani prije početka Hackathona.

Nagrade za najbolje timove
Nagradni fond iznosi 35.000,00 kuna, a nagrađena će biti tri najuspješnija tima po ocjeni žirija i to kako slijedi:

  1. mjesto 20.000,00 HRK
  2. mjesto 10.000 HRK
  3. mjesto 5.000,00 HRK

Navedeni iznosi predstavljaju bruto iznos koji organizator isplaćuje te sadrži sve poreze i davanja koja su povezana uz isplatu nagrada.

Zahtjevi za sudjelovanje
Hakeri, kreativci, poduzetnici ili oni koji će to tek postati, a i svi ostali, dobro ste došli na prijavu za sudjelovanje na BizHack – pod uvjetom da ste navršili 18 ili više godina. BizHack odvija se u potpunosti online, stoga je za sudjelovanje potreban pristup internetu i važeća e-mail adresa. Sudjelovanje u Hackathonu je besplatno.

Sudionici se mogu prijaviti i sudjelovati samo s projektima koji su napravljeni specifično za ovaj hackathon i odgovaraju na jedan od tri izazova Hackathona.

Definirana su tri izazova koje timovi rješavaju:

  1. Kako bismo mogli povećati poduzetničku aktivnost i potaknuti veći broj ljudi na pokretanje vlastitog poslovanja u Hrvatskoj?
  2. Kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike?
  3. Kako bismo mogli unaprijediti aktivnosti savjetovanja (edukacije i usmjeravanja) poduzetnika u svim fazama razvoja njihovog poslovanja?

Predana rješenja moraju jasno odgovarati na jedno od tri definirana problemska izazova.

Broj sudionika
Broj Sudionika u Hackathonu je neograničen. Sudionici u Hackathonu se formiraju u timove
(u nastavku: Tim) – broj Sudionika u Timu je ograničen na 5, ponajviše zbog tehničkih ograničenja i efikasnosti rada u timu.

Formiranje timova
Rok za formiranje timova je 06.11.2020. Svaki Sudionik, da bi sudjelovao u Hackathonu, mora biti član Tima koji broji najmanje 2, a najviše 5 članova. Timovi koji imaju manje od 2 ili više od 5 članova neće moći sudjelovati u natjecanju. Sudionici trebaju oformiti tim samostalno ili pronaći tim uz pomoć BizHack Slack kanala. Organizator može pomoći pojedincima pri pronalasku tima, ali nisu odgovorni u slučaju ako se tim ne oformi. Svaki se Sudionik mora prijaviti putem obrasca za prijavu na platformi Eventornado.

Prijava se odvija na sljedeće načine:

  1. Sudionik prijavljuje sebe i sve članove Tima (a do maksimalno mogućeg broja članova Tima od 5) koji će zajedno s njim sudjelovati u Hackathonu.
  2. Sudionik prijavljuje sebe i sve članove Tima koji će zajedno s njim sudjelovati u Hackathonu, ali uz mogućnost pridruživanja i drugih Sudionika Hackathona u Tim (a do maksimalno mogućeg broja članova Tima od 5)
  3. Sudionik prijavljuje sebe na sudjelovanje u Hackathonu

Prijave Sudionika se primaju do 05.11.2020. do 23:59 h. Prijave timova se primaju do 06.11. 2020. do 19:00 h. Komunikacija oko formiranja tima odvijat će se kroz kanal: “Tražim tim i tim traži članove”

Uloge u Hackathonu
Imat ćemo operativne uloge: moderator kanala, moderator događaja i mentor tima. Svaki će tim imati barem jednog mentora s komplementarnim vještinama te priliku zatražiti mentora na određenom području u kojem vam treba pomoć.

Moderator događaja
Cijeli proces događanja moderirat će moderatori događaja.

Moderator kanala

Slobodne kanale moderiraju moderatori kanala. Moderator je na raspolaganju timovima za opća pitanja i nakon toga moderator će kontaktirati mentora (po specijalnosti) ili člana organizacijskog odbora. Načelo: jedan kanal – jedan moderator.

Timski mentor
Mentori su tu da pomognu timovima – ne rade posao za tim. Glavni je cilj pomoći vam da nastavite ako ste negdje zaglavili.

Komunikacija tijekom BizHack-a
Komunikacija na Hackathonu odvijat će se putem Slack kanala i Zoom-a, Hackathon platforme Eventornado te emaila. Glavne najave bit će putem događaja otvaranja i zatvaranja preko videozapisa uživo.

BIZHACK KVALIFIKACIJE

Rješenja timova tijekom BizHack kvalifikacija trebaju biti usmjerena na rješavanje jednog od tri izazova hackathona.

Očekujemo da će prijavljeni timovi do nedjelje 08.11.2020. u 18:00 isporučiti rješenje izazova kroz:

1. Sažetak (koji je problem, zašto baš vi možete riješiti ovaj problem i koje je rješenje)
2. Video pitch (do max 2 min) 
3. Materijal koji demonstrira rješenje (kod, web stranica, prototip, mockup – u obliku slike u jpg formatu).

Zakašnjela i nepotpuna rješenja neće se uzimati u obzir.

IZBOR FINALISTA

Da bi se uzeo u obzir kod finalnog ocjenjivanja svaki projekt mora biti usmjeren na rješavanje jedan od tri izazova hacktahona.

Finaliste će u jednakom omjeru birati mentori svojim ocjenama i javnost, javnim glasanjem na platformi Eventornado. Šest najbolje rangiranih timova prema ocjenama žirija i broju glasova ući će u finale 21.11.2020.

Mentori će ocijeniti timove prema tri kriterija:
1. Relevantnost problema i odgovora na postavljeni izazov
2. Kvaliteta rješenja, inovativnost i potencijal da se riješi zadani izazov
3. Napredak i suradnja tima kroz hackathon

Javnost će ocijeniti timove prema kriteriju:
1. Kvaliteta rješenja, inovativnost i potencijal da se riješi zadani izazov

U slučaju da je više timova podjednako rangirano nakon završetka javnog glasovanja i ocjena
mentora, tada će ocjena javnosti imati prednost.

Mentori i javnost ocjenjuju timove po kriteriju ocjenama od 1 do 5, gdje je 1 najlošija a 5 najbolja ocjena.Temeljem ocjena mentora napraviti će se rang ljestvica najuspješnijih timova jednako kao i za ocjene javnosti. Zbrojem plasmana iz dvije nastale ljestvice će se formirati konačna rang lista najuspješnijih timova.

U finalnom hackatonu o pobjednicima će odlučivati stručni žiri.

OČEKIVANJA ZA FINALISTE

Očekuje se daljnji razvoj rješenja kroz argumentaciju izvodljivosti rješenja i poslovnog potencijala.

Svaki kvalificirani tim u finalu mora isporučiti materijale u obliku:
1. Pitch deck + 3 min pitch pred žirijem
2. Platno poslovnog modela
3. Materijal koji demonstrira rješenje (kod, web stranica, prototip, mockup)

Za BizHack finale vrijede sljedeći kriteriji žirija:

KRITERIJOPISPONDER
Potencijal da se riješi
zadani izazov
Je li moguće utjecati na odabrani izazov kroz
predloženo rješenje (tehnologija, pristup, team)
0,3
Poslovni potencijal Tržište i korisnik
Vrijednost i rješenje
Komercijalizacija (prihodi i kanali (prodaja i
marketing)
0,3
Izvodljivost rješenja Je li izvedljiva uzevši u obzir tim i predloženu
tehnologiju
0,2
Kvaliteta finalne
prezentacije
Jasna i samouvjerena prezentacija
Prezentacija podržana dodatnim vizualima
0,2

Prava intelektualnog vlasništva
Sve prijave ostaju intelektualno vlasništvo pojedinaca ili organizacija koje su ih razvile.

Zaštita intelektualnog vlasništva
Predajom rješenja, zastupate i jamčite sljedeće: nećete predavati sadržaj zaštićen autorskim pravima, zaštićen poslovnom tajnom ili na drugi način podložan pravima intelektualnog vlasništva trećih strana ili drugim vlasničkim pravima, uključujući prava na privatnost i promidžbu, osim ako niste vlasnik takvih prava ili imati dopuštenje od njihovog zakonitog vlasnika da objavljuje sadržaj; a sadržaj koji ste poslali ne sadrži viruse, trojanske konje ili druge alate za onesposobljavanje i štetni kod.

Autorska prava
Sudionik izjavljuje i jamči da je jedini autor i vlasnik autorskih prava za Predaju, te da je Predaja originalno djelo Sudionika, ili ako je prijava djelo zasnovano na postojećoj prijavi, da je Sudionik stekao dovoljno prava korištenja i ovlaštenja drugih; i da prijava ne krši nijedno autorsko pravo ili bilo koja druga prava trećih strana kojih je sudionik svjestan, te da je u prijavi bez zlonamjernog softvera.

Kvalificiranost
Organizatori imaju pravo po vlastitom nahođenju utvrditi je li prijavitelj prihvatljiv za Natječaj.
Organizator može, prema vlastitom nahođenju, diskvalificirati prijave za BizHack (uključujući, bez ograničenja, sadržaje dostavljene u svezi s tim) koje:

(a) krše prava trećih strana, zakon ili propis,
(b) koriste neprikladni ili eksplicitni jezik ili slike ili prikazani sadržaj za koji organizatori smatraju da je problematičan.

GDPR – zaštita osobnih podataka
Sudjelovanje u Hackathonu zahtijeva prikupljanje osobnih podataka sudionika (u daljnjem tekstu Osobni podaci). Osobnim podacima upravljat će se u skladu s propisima o zaštiti osobnih podataka (EU 2016/679 Opća uredba o zaštiti podataka, poznata kao GDPR ili Zakon o zaštiti osobnih podataka, poznata kao PDPA).

Registrirajući se na Hackathon, Sudionik se slaže da Organizator može pohraniti i koristiti njegove osobne podatke u svrhu organizacije i provođenja Hackathona. Ovaj pristanak može se opozvati u bilo kojem trenutku nakon čega će se registracija na Hackathon automatski poništiti. Organizator je upravitelj podataka (prema GDPR definiciji). Organizator može angažirati treću osobu kao pružatelja drugih usluga. U
tom slučaju je zagarantirana usluga obrade vaših osobnih podataka, a Organizator će s pravom trećeg ugovoriti sve pravne poslove u skladu s propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka.

Osobni će se podaci koristiti u sljedeće svrhe: organizaciju Hackathon, marketinške i reklamne Svrhe. Osobni se podaci pohranjuju u skladu sa zakonski određenim vremenskim rasponom. Organizator se obvezuje provoditi organizacijske i tehničke mjere sigurnosti u cilju zaštite osobnih podataka; Organizator poduzima ove mjere kako bi omogućio ostvarivanje prava sudionika u skladu s GDPR-om i / ili PDPA-om. Sudionik ima pravo zatražiti izmjenu ili brisanje svojih osobnih podataka putem adrese e-pošte info@leanstartup.hr

BizHack izazovi

Kako bismo mogli povećati poduzetničku aktivnost i potaknuti veći broj ljudi na pokretanje vlastitog poslovanja u Hrvatskoj?
Kako bismo mogli povećati poduzetničku aktivnost i potaknuti veći broj ljudi na pokretanje vlastitog poslovanja u Hrvatskoj?
Pročitaj više
Kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike?
Kako bismo mogli unaprijediti administrativne postupke kod osnivanja i vođenja poduzeća za poduzetnike početnike?
Pročitaj više
Kako bismo mogli unaprijediti aktivnosti savjetovanja (edukacije i usmjeravanja) poduzetnika u svim fazama razvoja njihovog poslovanja?
Kako bismo mogli unaprijediti aktivnosti savjetovanja (edukacije i usmjeravanja) poduzetnika u svim fazama razvoja njihovog poslovanja?
Pročitaj više

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatske gospodarske komore.